HAKKA CHEENG LOONG PAU

RESEPI:
400gm tepung gandum

1 st baking powder
2 st yis kering
200ml air suam
80gm gula castor
80gm shortening
**Inti kacang merah

Cara2:
1. Campurkan gula kedalam air suam bersama yis. Tunggu sehingga yis kembang selama lbh kurang 5-10 mnt.
2. Dalam bekas lain ayak tepung gandum bsama baking powder.
3. Masukkan shortening dan uli sehingga sebati.
4. Masukkn yis Dan uli sehingga adunan betul2 sebati.doh memang agak melekit sedikit.tambah sedikit tepung jika terlampau melekit.
5. Rehatkan doh selama 1jam dengan menutup bekas menggunakan kain basah atau balut guna plastic untuk memastikan tiada udara masuk..
6. Setelah doh kembang buangkan angin Dan bulat2kan selepas itu leperkan doh untuk meletakkan inti.bulatkan semula doh Dan leperkan lagi setinggi 1cm Dan letakkan ke Dalam dulang.ulangi proses itu sehingga habis. Rehatkan selama 45minit
7. Goreng menggunakan pan tanpa minyak dengan api kecil.
**pastikan doh Di Goreng mengikut urutan ketika membulatkan doh tadi untuk memastikan masa merehatkan doh tersebut cukup Dan doh kembang dengan cantik.
**inti boleh gunakan inti yang anda suka.

Catat Ulasan

0 Ulasan