Daging Masak Hitam

Daging Masak Hitam

Bahan2

1 kg daging (dipotong nipis)
3 ulas bwg merah (dihiris)
2 tangkai daun kari
2 ulas bwg putih (dihiris)
3 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
1/2 cawan kicap pekat
air asam jawa secukupnya
garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis

Bahan Kisar
4 biji bwg besar
3 inci halia
4 ulas bwg putih
20 biji cili kering
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih

Cara
1. Panaskan minyak masak. Tumis bahan hiris,daun kari, bunga lawang & kayu manis hingga wangi.
Masukkan bahan kisar & tumis hingga garing & terbit minyak.

2. Masukkan daging, air secukupnya & renih sehingga daging empuk.
Masukkan kicap pekat, air asam jawa &
garam secukup rasa. Biar kuah agak pekat & secukup rasa. Bila daging cukup empuk bolehlah hidangkan.
(sekiranya daging tak cukup empuk... boleh tambahkan
lagi air & masak lagi hingga kuah agak kering)

Selamat mencuba..
Jangan lupa share..

Catat Ulasan

0 Ulasan