Kerabu Kerang Utara,Ratah Aje Pun Sedap

"Kerabu kerang@perut lembu dan pucuk paku"versi utara

.
Resipinya
Bahan tumbuk
1 bj bawang besar
Sebesar ibu jari belacan
8-10bj cili padi
1 sdt garam(membukit)(rasa dulu kerabunya kalo kurang tambah la yer)
1/2 sdb gula
sedikit halia(kalo xmo tumbuk halia boleh hiris nipis2 pun sedap)
(Tumbuk guna lesung batu semua bahan ini)
.
Bahan Rebus
1/2 kilo kerang..rebus kopek amik isi
Boleh juga guna perut lembu..rebus..hiris nipis2
.
Bahan celur
1 ikat pucuk paku celur hingga lembut
RM1 taugeh(celur sekejap jer)
.
Bahan lain
1/2 cawan santan pekat
2 paket kecil kerisik atau 3-4 sdb kerisik buat sendiri(yg buat sendiri lebih sedap)
1/2 bj limau nipis(perah amik airnya)
1/4 cawan air asam jawa(pekat)
.
Caranya
Satukan semua bahan dlm bekas.. kacau sebati.. sesuaikan rasa..bleh simpan dlm peti sejuk. .
.
Resepi : mariana zainal

Catat Ulasan

0 Ulasan