Makanan Tradisi Terengganu,Nasi Impit Sambal Hitam

Makanan Tradisi Terengganu,Nasi Impit Sambal Hitam

Makanan Tradisi Terengganu


Bahan-bahan untuk Sambal
  • 1 biji kelapa parut  digoreng sampai garing

Bahan B
  • 5 ekor ikan selayang direbus dan  ambil isinya
  • 5 batang serai  dihiris
  • 5 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 keping nisan/ gula melaka
  • Garam secukup rasa

Cara Memasak Nasi Impit Sambal Hitam
  1. Kelapa parut digoreng garing. Bahan B dikisar
  2. Gaul semua bahan tersebut sehingga sekata
  3. Goreng sampai kering. Tambah sedikit gula melaka jika kurang manis kerana sambal nasi impit lebih sedap jika rasanya sedikit manis.
  4. Sejukkan dan kisar dengan agak-agak separuh lumat.
  5. Siap. Hidang bersama nasi himpit.

Catat Ulasan

0 Ulasan