Senangnya Buat Kuah Rojak
BAHAN-BAHAN :
Satu botol (kecil) kicap manis (saya guna cap kipas udang)
Satu botol (kecil) sos cili (saya guna cap maggi/life)
1/2 keping (kecil) belacan madu
1 senduk cili boh
10 tangkai cili padi (boleh tambah jika nak lebih pedas)
1 ketul gula kabung
1/2 paket gula batu
1 cawan gula pasir bancuhan tepung jagung secukupnya (saya bubuh 1-2 sudu besar) bijan dan kacang tanah tumbuk untuk hiasan
Satu botol (kecil) sos cili (saya guna cap maggi/life)
1/2 keping (kecil) belacan madu
1 senduk cili boh
10 tangkai cili padi (boleh tambah jika nak lebih pedas)
1 ketul gula kabung
1/2 paket gula batu
1 cawan gula pasir bancuhan tepung jagung secukupnya (saya bubuh 1-2 sudu besar) bijan dan kacang tanah tumbuk untuk hiasan
CARA-CARA :
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam kuali (kecuali tepung jagung,
bijan dan kacang tumbuk)
bijan dan kacang tumbuk)
Masak sehingga mendidih dan kuah agak pekat Masukkan bancuhan tepung jagung Tutup api dan biarkan sejuk
Hiris buah-buahan tempatan seperti jambu, mangga, betik muda, sengkuang, nenas, dan timun.
Curahkan kuah ke atas buah-buahan tadi Taburkan bijan dan kacang tumbuk di atasnya Sedia dinikmati!
Siap.
Curahkan kuah ke atas buah-buahan tadi Taburkan bijan dan kacang tumbuk di atasnya Sedia dinikmati!
Siap.
Haaa… lepas ni dah boleh buat dah.
Mesti janji buat tau, penat ai taip satu-satu dengan penuh keikhlasan ni.
Mesti janji buat tau, penat ai taip satu-satu dengan penuh keikhlasan ni.
kredit resepi bertulis : http://nusaybahanuwar.com/homemade-kuah-rojak-yang-super-s…/
kredit resepi video : Resepi Kek & Puding
resepi video & bertulis adalah dua resepi berbeza, boleh pilih mengikut kesukaan anda 😘
resepi video & bertulis adalah dua resepi berbeza, boleh pilih mengikut kesukaan anda 😘
gambar tidak dapat dikenalpasti owner, sila pm admin jika ada gambar kepunyaan anda untuk kami berikan kredit 😊
like & share
0 Ulasan