MASAK LOMAK DAGING SALAI NOGORI

 MASAK LOMAK DAGING SALAI NOGORI ::



BAHAN-BAHAN:
Daging Salai 1/2 kilo - potong kecik2.. Ni kitaorang beli kat pasar tani
Santan Segar - 1 biji kelapa
Serai 2 batang - Ketuk
Garam
Ajinomoto sikit (kalau nak letak.. Orang minang masak tak letak aji)
Asam Keping - sekeping
Gula Pasir - 1/2 sudu besor (kalau nak letak)
Terung Telunjuk 10 biji - belah dua.. Ni pun beli kat pasar tani

Bahan Blend:
Cili Padi 10 biji (nak pedas, letak 15 biji)
Kunyit Hidup besar ibu jari tangan

CARA-CARANYA:
Santan gaul dgn bahan blend, serai, asam keping, garam, gula dan aji (kalau nak letak).. Pastu baru tenggek atas api.. Gaul pelan2 supaya jangan pecah santan.. Bila mula mendidih, masukkan daging salai.. Biar reneh atas api kecik dalam 10 minit.. Pastu baru masukkan terung telunjuk.. Biar terung empuk.. Siap dah!

NOTE: Resipi lomak Nogori tak guna bawang eh.. Jangan memandai-mandai nak oter resipi asli Nogori ni.. Karang tak jadik...

Kalau takde daging salai, boleh guna daging biasa.. Rebus dulu sampai empuk pastu masukkan dlm oven biar ada bau hangit sikit2.. Kalau malas, guna daging rebus je.. Abes citer.. Terung telunjuk kalau takde, boleh ganti dgn terung bulat atau terung pipit..

Kalau beli santan fresh dah siap bungkus kat pasar tu, 1kg santan = 3-4 biji kelapa

Saper nak SHARE, silakan...

Catat Ulasan

0 Ulasan