Menu Sedap...Ikan Tenggiri Panggang Sos Air Asam

Ikan Tenggiri Panggang Sos Air Asam 



Bahan-bahan:

- 5 keping ikan tenggiri
- cuci dan toskan 1 biji buah tomato ranum
- dadu 5-6 biji cili burung hijau dan merah
- potong kecik (suka pedas tambah lagi) 1/2 labu bawang besar
- hiris nipis sedikit budu sedikit kicap manis sedikit sos tiram daun ketumbar secukupnya
- dihiris jus limau secukupnya
- guna limau kasturi lagi sedap, sni xde, maz guna lemon je sedikit garam, gula dan aji (jika suka) sedikit air



Cara

1. Taburkan sedikit garam (buat syarat je) pada ikan dan panggang sampai masak - maz guna grill pan. Panggang sampai habis dan ketepikan.
2. Satukan semua bahan untuk air asam (agak2 la ye) dan perasakan secukup rasa ikut selera. Susun ikan dalam pinggan dan boleh la disiran dengan air asam. Sedia untuk dihidangkan.


Artikel asal: http://bit.ly/2rthx9F

Catat Ulasan

0 Ulasan