Semperit Dahlia Gebu Guna Sukatan Cawan Je...

Resepi Semperit Dahlia Sukatan Cawan

Bahan-Bahan
1 cawan mentega /butter
1 cawan gula kisar
2 biji kuning telur
2 cawan tepung jagung @ tepung kastad
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
2 sudu teh pewarna kuning ( kalau dah guna tepung kastad tak payah letak)
1 sudu teh esen vanilahirisan buah ceri merah /hijau untuk hiasan
Cara Membuat Biskut Semperit Dahlia
Putar gula dan mentega
Kemudian campurkan telur dan esen vanilla.Ayak ketiga-tiga tepung.
Campurkan sedikit demi sedikit bahan yang diputar.
Uli sampai sebati.Tambah tepung jagung jika masih lembik

Sapu dulang dengan butter
Masukkan doh dalam acuan semperit dan tekan doh ikut bentuk Bunga Dahlia.
Panaskan oven dengan suhu 150 darjah celcius dalam 30 minit atau lebih hingga masak.
Petua Supaya Bunga Biskut Semperit Tak Rebah
Rehatkan dulu biskut yang sudah diterap dalam setengah jam sebelum masuk ke dalam oven atau

Masukkan doh ke dalam peti ais dalam setengah jam sebelum di terap menggunakan acuan semperit.
Hanya masukkan kuning telur sahaja dan jangan campurkan putih telur.
Kalau mix atau putar doh jangan sampai overbeat.
InsyaAllah berhasil dapat biskut semperit Dahlia yang cantik.
Share resepi tapi buat tak reti. Hakikat budak baru belajar.

Catat Ulasan

0 Ulasan